Preguntes freqüents

PER ALS LECTORS I LECTORES

. La campanya té un objectiu concret? 

L’objectiu fonamental és actuar ara perquè les llibreries puguin tornar a obrir amb la màxima normalitat un cop passada la crisi sanitària. Però, com qualsevol campanya de micromecenatge, ens fixem objectius puntuals i concrets: d’inici, volem facilitar la venda de 30.875 llibres. Aquesta és la quantitat d’exemplars que es deixen de comprar a les llibreries de Catalunya cada dia que estan tancades, segons les dades del mes de març del 2019. 

. Fins quan estarà en marxa la campanya? 

La campanya és una mesura excepcional per un moment d’excepció, i estarà activa mentre les llibreries no puguin obrir al públic. S’acabarà un cop totes tornin a aixecar les persianes amb normalitat.

. Tots els diners que reculli la campanya són per als llibreters? 

El 100% de l’import de cada compra és per a les llibreries. El primer 50% s’abona d’immediat al llibreter un cop feta la comanda pel lector, i l’altre 50%, un cop el llibreter pugui lliurar el llibre al lector. Els impulsors de la campanya, la cooperativa Som* i l’agència de comunicació Mortensen, no cobrem res per dur-la a terme. La campanya, però, repercuteix en tot el sector del llibre ja que es podran comprar títols de més de 550 editorials distintes, tant en català com en castellà. 

. Quin tipus de llibres hi puc comprar? 

Hi ha més de 6.500 títols diferents publicats durant l’any 2019 i 2020 per una àmplia diversitat de segells editorials, tant en català com en castellà. La selecció inclou obres de Ficció i No ficció per a adults i també literatura Infantil i Juvenil. S’ha buscat la màxima diversitat en el fons per garantir que tot el sector del llibre s’hi senti representat. 

. Si algú no troba el llibre que busca, podrà demanar-lo? 

Ho podem intentar, però no garantir. Si és un títol publicat entre 2019 i 2020 –i només si és novetat d’aquest període concret– es pot demanar a [email protected] i farem el possible per pujar el llibre al catàleg virtual. 

En tot cas, cal entendre que www.llibreriesobertes.cat no és una tenda virtual de venda de llibres a l’ús, sinó una campanya, una plataforma, un espai de trobada per als lectors i les lectores que volen crear xarxa i donar suport a les llibreries en un moment excepcional. 

. Com s’escullen les llibreries de proximitat que hi participen? 

No hi ha cap limitació. L’objectiu és que tota la xarxa de llibreries de proximitat hi sigui representada per arribar així al màxim de pobles, barris i ciutats del nostre país. Qualsevol llibreria dels Països Catalans pot demanar formar-ne part omplint aquest formulari de la secció “Llibreries” del web.

. Qui impulsa la campanya?

La campanya Llibreries Obertes és una iniciativa de la cooperativa Som* i l’agència Mortensen, però està oberta a la suma i contribució de totes les persones que vulguin formar-ne part: particulars, lectors, llibreters, editors, traductors, professionals del llibre, associacions, entitats culturals, gremis del sector… Perquè el futur de les llibreries, del món del llibre i de la Cultura en general és una preocupació àmpliament compartida i necessita del nostre compromís col·lectiu ferm i actiu.

PER A LES LLIBRERIES

. Com puc donar d’alta la meva llibreria a Llibreries Obertes?

Només cal omplir aquest formulari de l’apartat llibreries del web. Amb la màxima rapidesa possible, entrarem les dades al sistema i ja hi serà operativa.

. Com puc saber quins lectors compren a la meva llibreria i quins títols els hauré de servir quan torni a obrir?

Cada dilluns, mentre dure el confinament, us enviarem un recull de totes les comandes que s’han rebut d’usuaris que han escollit la vostra llibreria. Aquest recull detalla quin lector ha fet la comanda i els títols i nombre d’exemplars que vindrà a buscar a la teva llibreria quan puguis tornar a obrir.

. Com faré arribar els llibres als lectors que em donen el seu suport?

Llibreries Obertes no vol posar ningú en risc sanitari, convençuts que l’estat excepcional que estem vivint només tindrà fi si ens quedem tots a casa. Per aquest motiu, no hi ha cap moviment de llibres mentre duri aquesta situació. 

Els lectors, en el moment de fer la comanda, reben una “prova de compra”, numerada, amb la que vindran a buscar el llibres a la teva llibreria quan puguis tornar a obrir.

. Què he de fer si en el moment que pugui obrir la llibreria, no tinc algun dels llibres que els lectors han demanat?

Igual que fas de manera habitual: podràs demanar els exemplars que necessitis per poder servir les teves comandes als distribuïdors que pertoqui en cada cas. 

. Quan i com rebré els diners?

El recull de les comandes que rebràs cada dilluns inclourà la seva liquidació-resum amb l’import total setmanal i les dades per emetre la factura del 50% de les comandes a la teva llibreria. En un interval de 24-48 hores rebreu l’ingrés al número de compte que indiqueu a la factura.

El 50% restant us serà ingressat en el moment que pugueu fer efectiu el lliurament dels llibres als vostres clients. 

. I com justifico que he lliurat la comanda?

El llistat de comandes que et farem arribar setmanalment inclou el nom del lector que ha fer la compra. Un cop tornis a obrir la llibreria, el comprador hi anirà a recollir el llibre amb un codi associat, que és el que hauràs d’indicar a la factura del 50% restant, i que ingressarem en un termini de 24-48 hores al número de compte que ens indiques a la factura.

. Quin percentatge del preu de cada llibre se’m descomptarà?

Llibreries Obertes és una campanya sense cap afany de lucre, per tant Llibreries Obertes no descomptarà cap import del preu dels llibres que els lectors demanen al nostre web. L’import íntegre, el 100% del PVP de cada llibre que els lectors paguin per la seva comanda, serà íntegrament per a la teva llibreria.

. Què fem quan un client busca la nostra llibreria i no ens troba tot i estar a la llista?

Cal tenir en compte que quan s’escull llibreria, primer cal assegurar-se que s’ha seleccionat la província correcta. Al text que hi ha abans de la casella on posar la població, hi ha el lloc on clicar per canviar-ho i delimitar territorialment la recerca.

. Quin catàleg de llibres pot trobar el lector a Llibreries Obertes?

Hi ha més de 6.500 títols diferents publicats durant l’any 2019 i 2020 per més de 550 segells editorials, tant en català com en castellà. La selecció inclou obres de Ficció i No ficció per a adults i també literatura Infantil i Juvenil. S’ha buscat la màxima diversitat en el fons per garantir que tot el sector del llibre s’hi senti representat. 

. Si algú no troba el llibre que busca, podrà demanar-lo? 

Ho podem intentar, però no garantir. Si és un títol publicat en 2019 o 2020 –i només si és novetat d’aquest període concret– es pot demanar a [email protected] i farem el possible per pujar el llibre al catàleg virtual. 

En tot cas, cal entendre que www.llibreriesobertes.cat no és una tenda virtual de venda de llibres a l’ús, sinó una campanya, una plataforma, un espai de trobada per als lectors i les lectores que volen crear xarxa i donar suport a les llibreries en un moment excepcional. 

. Quin ús es farà de la base de dades dels lectors?

Llibreriesobertes.cat compleix totes les premises necessàries ajustades a la Llei de Protecció de Dades. Així mateix, i amb el rigorós compliment de la llei, utilitzem un sistema de doble clic: els lectors que fan la seva comanda a través del nostre web no només han de cliclar de manera expressa la cessió de les seves dades durant el procés de compra, sinó que, un cop finalitzada la compra, reben un correu electrònic del sistema en el que se’ls torna a demanar aquest consentiment exprés. Si el lector no dona aquest darrer consentiment, les seves dades no seran incloses en cap cas. La base de dades d’aquelles persones que atorguen el doble consentiment és propietat de Som*, qui per descomptat en farà estricte ús complint amb la llei. 

. Podríeu afegir els links de les nostres webs corresponents per tal de no perdre altres vendes que puguin arribar per aquest canal? 

Llibreries Obertes no és una tenda virtual, per això no hi són disponibles tots els llibres de tots els anys; és una campanya de micromecenatge per un moment d’excepció, oberta a totes les llibreries dels Països Catalans que s’hi vulguin adherir voluntàriament, tinguen o no pàgina web pròpia. 

Si un usuari no hi troba el llibre que desitja, pot efectuar la compra d’aquell títol concret per altres vies a la compra externes a la campanya, com ara les webs pròpies d’aquelles llibreries que en tenen.

. Com que tinc llicència de premsa, puc obrir la llibreria cada dia, de 9 a 13 h. M’hi puc adherir?

Hem posat en marxa la campanya Llibreries Obertes per poder ajudar les llibreries que en aquest moment no poden obrir i que per tant no poden continuar amb cap de les seves activitats de cara al públic.

2020, alguns drets reservats per Som i Mortensen.