Preguntes freqüents

PER ALS LECTORS I LECTORES

. La campanya té un objectiu concret? 

L’objectiu fonamental és actuar ara perquè les llibreries puguin tornar a obrir amb la màxima normalitat un cop passada la crisi sanitària. Però, com qualsevol campanya de micromecenatge, ens fixem objectius puntuals i concrets: d’inici, volem facilitar la venda de 30.875 llibres. Aquesta és la quantitat d’exemplars que es deixen de comprar a les llibreries de Catalunya cada dia que estan tancades, segons les dades del mes de març del 2019.  Fem xarxa i demostrem un cop més que entre tots/es, donem vida i sentit a la cultura.

. Fins quan estarà en marxa la campanya? 

La campanya és una mesura excepcional per un moment d’excepció, i estarà activa mentre les llibreries no puguin obrir al públic. S’acabarà un cop totes tornin a aixecar les persianes amb normalitat.

. Tots els diners que reculli la campanya són per als llibreters? 

El 100% de l’import de cada compra és per a les llibreries. El 100% s’abona al llibreter un cop feta la comanda pel lector, a través d’una liquidació setmanal. Els impulsors de la campanya, Òmnium Cultural, la cooperativa Som* i l’agència de comunicació Mortensen, no cobrem res per dur-la a terme. La campanya, però, repercuteix en tot el sector del llibre ja que es podran comprar títols de més de 550 editorials distintes, tant en català com en castellà. 

. Quin tipus de llibres hi puc comprar? 

Hi ha més de 7.000 títols diferents publicats durant l’any 2019 i 2020 per una àmplia diversitat de segells editorials, tant en català com en castellà. La selecció inclou obres de Ficció i No ficció per a adults i també literatura Infantil i Juvenil. S’ha buscat la màxima diversitat en el fons per garantir que tot el sector del llibre s’hi senti representat. 

. Si algú no troba el llibre que busca, podrà demanar-lo? 

Cal entendre que www.llibreriesobertes.cat no és una botiga virtual de venda de llibres a l’ús, sinó una campanya, una plataforma, un espai de trobada per als lectors i les lectores que volen crear xarxa i donar suport a les llibreries en un moment excepcional. 

. Com s’escullen les llibreries de proximitat que hi participen? 

No hi ha cap limitació. L’objectiu és que tota la xarxa de llibreries de proximitat hi sigui representada per arribar així al màxim de pobles, barris i ciutats del nostre país. 

. Qui impulsa la campanya?

La campanya Llibreries Obertes és una iniciativa de la cooperativa Som*, l’agència Mortensen, i Òmnium Cultural, però està oberta a la suma i contribució de totes les persones que vulguin formar-ne part: particulars, lectors, llibreters, editors, traductors, professionals del llibre, associacions, entitats culturals, gremis del sector… Perquè el futur de les llibreries, del món del llibre i de la Cultura en general és una preocupació àmpliament compartida i necessita del nostre compromís col·lectiu ferm i actiu.

. Com puc regalar un llibre a través de Llibreries Obertes?

El web de Llibreries Obertes ha incorporat una nova funció que permet a la gent regalar llibres als seus éssers més estimats. El funcionament és el mateix que el de compra, però podeu indicar el nom de la persona a qui voleu regalar i el missatge que voleu que rebi, i us enviarem un mail amb el val que podeu reenviar a qui volgueu que reculli el llibre que heu comprat.

PER A LES LLIBRERIES

. Com puc saber quins lectors compren a la meva llibreria i quins títols els hauré de servir quan torni a obrir?

Cada dilluns, mentre dure el confinament, us enviarem un recull de totes les comandes que s’han rebut d’usuaris que han escollit la vostra llibreria. Aquest recull detalla quin lector ha fet la comanda i els títols i nombre d’exemplars que vindrà a buscar a la teva llibreria quan puguis tornar a obrir.

. Com faré arribar els llibres als lectors que em donen el seu suport?

Llibreries Obertes no vol posar ningú en risc sanitari, convençuts que l’estat excepcional que estem vivint només tindrà fi si ens quedem tots a casa. Per aquest motiu, no hi ha cap moviment de llibres mentre duri aquesta situació. 

Els lectors, en el moment de fer la comanda, reben una “prova de compra”, numerada, amb la que vindran a buscar el llibres a la teva llibreria quan puguis tornar a obrir.

. Què he de fer si en el moment que pugui obrir la llibreria, no tinc algun dels llibres que els lectors han demanat?

Igual que fas de manera habitual: podràs demanar els exemplars que necessitis per poder servir les teves comandes als distribuïdors que pertoqui en cada cas. 

. Quan i com rebré els diners?

El recull de les comandes que rebràs cada dilluns inclourà la seva liquidació-resum amb l’import total setmanal i les dades per emetre la factura del 100% de les comandes a la teva llibreria. En un interval de 24-48 hores rebreu l’ingrés al número de compte que indiqueu a la factura.

. Quin percentatge del preu de cada llibre se’m descomptarà?

Llibreries Obertes és una campanya sense cap afany de lucre, per tant Llibreries Obertes no descomptarà cap import del preu dels llibres que els lectors demanen al nostre web. L’import íntegre, el 100% del PVP de cada llibre que els lectors paguin per la seva comanda, serà íntegrament per a la teva llibreria.

. Què fem quan un client busca la nostra llibreria i no ens troba tot i estar a la llista?

Cal tenir en compte que quan s’escull llibreria, primer cal assegurar-se que s’ha seleccionat la província correcta. Al text que hi ha abans de la casella on posar la població, hi ha el lloc on clicar per canviar-ho i delimitar territorialment la recerca.

. Quin catàleg de llibres pot trobar el lector a Llibreries Obertes?

Hi ha més de 7.000 títols diferents publicats durant l’any 2019 i 2020 per més de 550 segells editorials, tant en català com en castellà. La selecció inclou obres de Ficció i No ficció per a adults i també literatura Infantil i Juvenil. S’ha buscat la màxima diversitat en el fons per garantir que tot el sector del llibre s’hi senti representat. 

. Si algú no troba el llibre que busca, podrà demanar-lo? 

Cal entendre que www.llibreriesobertes.cat no és una tenda virtual de venda de llibres a l’ús, sinó una campanya, una plataforma, un espai de trobada per als lectors i les lectores que volen crear xarxa i donar suport a les llibreries en un moment excepcional. 

. Quin ús es farà de la base de dades dels compradors de llibres?

Llibreriesobertes.cat compleix tots els requisits previstos per la normativa vigent, en especial, en matèria de comerç electrònic i protecció de dades personals.

Les dades personals d’aquelles persones que hagin comprat algun/s llibre/s a través del web seran responsabilitat d’Òmnium Cultural, que en farà estricte ús complint amb allò previst a la Política de Privacitat inclosa a les Condicions Generals de Contractació. 

. Podríeu afegir els links de les nostres webs corresponents per tal de no perdre altres vendes que puguin arribar per aquest canal? 

Llibreries Obertes no és una tenda virtual, per això no hi són disponibles tots els llibres de tots els anys; és una campanya de micromecenatge per un moment d’excepció, oberta a totes les llibreries dels Països Catalans que s’hi vulguin adherir voluntàriament, tinguen o no pàgina web pròpia. 

Si un usuari no hi troba el llibre que desitja, pot efectuar la compra d’aquell títol concret per altres vies a la compra externes a la campanya, com ara les webs pròpies d’aquelles llibreries que en tenen.

2020, alguns drets reservats per Òmnium, Som i Mortensen.